Norsk fotball – odds og betting på fotball i Norge

Vintersport forener nok flere nordmenn, men norsk fotball ligger ikke langt bak når det kommer til engasjement. I fotball har du gjerne et favorittlag, og denne oppdelingen av hvordan du plasserer engasjementet ditt forener deg ikke med like mange mennesker som når det heies på utøverne i vinteridrettene, men ditt personlige engasjement og følelsen av tilhørighet står neppe særlig tilbake for dette.

Norsk fotball har engasjert og engasjer utrolig mange nordmenn. Enten det er landslaget, når norske klubber spiller i Europa, Eliteserien, OBOS-ligaen, Toppdivisjonen eller lag nedover i ligasystemet. Interessen og engasjementet er stor uansett hvor favorittlaget ditt befinner seg, men samtidig er det ingen tvil om at interessen fra supporterne og media er størst når det gjelder landslaget, Eliteserien, OBOS-ligaen og Toppdivisjonen.

Strukturen i det norske seriesystemet

Ligasystemet for herrefotball består av en nasjonal del administrert av Norges Fotballforbund, samt en lokal del som administreres av fotballkretsene. Den lokale delen strekker seg fra fjerdedivisjon og nedover, og varierer fra krets til krets. På øverste nivå i Eliteserien er det 16 lag. Dette samme er det på nivå to i OBOS-ligaen. I 2. divisjon er det to avdelinger med 14 lag i hver, mens 3. divisjon består av 6 avdelinger med 14 lag i hver. Deretter finnes det også lag plassert i divisjonene 4 til 9, slik at det norske seriesystemet har ti nivåer.

Damefotballen har fem nivåer fordelt på Toppserien, 1. divisjon, 2. divisjon samt 3. til 5. divisjon. I Toppserien og 1. divisjon er det 10 lag i hver serie.

Herrefotballen har hatt en felles toppdivisjon siden 1963, mens damefotballen har hatt det samme siden 1987. Siden 1963 er det Rosenborg som har sikret seg flest ligamesterskap med 26. Deretter følger Viking og VIF med henholdsvis 7 og 5. 13 lag har vunnet serien en eller flere ganger. Siden 1987 er det Rosenborg og LSK kvinner som har vunnet Toppserien flest ganger med 7, foran Asker som har 6. Til sammen har 9 lag en eller flere seriemestertitler.

Norske fotballklubber er populære hos oddsspillerne

Enten norske lag spiller europacup eller kamper i Eliteserien, OBOS-ligaen, Toppdivisjonen eller lengre ned i seriesystemet, er de et yndet objekt for oddsspilling hos norske oddsspillere. Det kan spilles på mye i hver eneste kamp, og siden mange har et ekstra forhold til et lag på grunn av geografisk tilhørighet eller annet, gir det en ekstra dimensjon å spille odds på norsk fotball.